Per Katja Polisseni. Periodista.
La lluita contra el feixisme social i la urgència per a elegir el president Lula da Silva al Brasil van ser el focus de la xerrada celebrada en el Ateneu Popular Independentista del Guinardó, La Bullanga. El dia 22, al voltant de 40 persones, entre brasilers i catalans, es va reunir per a una anàlisi de la situació preelectoral. La segona ronda és aquest diumenge 30 d’octubre, entre l’ex president Lula i l’actual president d’ultradreta, Jair Bolsanaro, una de les eleccions més disputades des de la re-democratització del país.
Maria Dantas, diputada de l’Esquerra Republicana en el Congrés espanyol, va destacar la importància que el brasiler no deixi de votar el dia 30. “Lluitem en una guerra híbrida, amb notícies falses que inunden les aplicacions Whats App, Instagram i Tik Toks dels brasilers”.
La parlamentària es va unir a la delegació convidada pel Partit dels Trabalhadores (PT), que va portar a unes 200 persones entre parlamentaris i representants de moviments socials i sindicats de la Unió Europea i l’Amèrica Llatina, per a acompanyar la primera ronda.
Segons ella, que va arribar tres dies abans de la votació en São Paulo, era possible sentir el feixisme social brasiler en la pell. “Actualment, el feixisme al Brasil no està només en l’estructura del govern, està en el bar, en la perruqueria, a les escoles, als carrers”, va dir. El taxista que la va portar de l’hotel al dentista no tenia vergonya en dir que no estaria disponible en el cap de setmana perquè, segons ell, posaria una bomba a l’hotel que estava en les seves paraules “infestat” de comunistes. Sabia que podia ser identificat, que estava parlant amb algú de la delegació però això no ho ha intimidat.
Encara que el feixisme que mata no és nou al Brasil, després de tot, sempre hi ha hagut els qui maten i assalten per raons ideològiques, racials o de gènere, avui dia el feixisme és organitzat i legitimat pel govern. En aquest moment sabem que part dels brasilers dona suport a un camí antidemocràtic, el “Neonazisme bolsonarista”, va advertir.
La lluita contra aquest escenari va reunir entorn de l’ex president Lula una gran conjunció de forces. “És una coalició de país que abasta des de l’esquerra anticapitalista, fins als liberals, els mateixos que van fer el cop d’estat per a treure a la president Dilma del govern”, va dir Dantas. “Les persones que mai estarien juntes s’han unit per a treure al Nazi Bolsonaro del poder” va dir.
Desafiaments – Enfront del Congrés Nacional brasiler triat en la primera ronda, d’àmplia majoria de polítics bolsonaristas i de centre (centrão) com són anomenats aquells que no tenen ideologia, només motivats pels pels diners, Dantas considera que va haver-hi alguns avenços. “Aconseguim triar a moltes persones de resistència en totes dues càmeres, representants de moviments socials, descendents africans, dues dones indígenes, dues dones trans”, va celebrar.
El desafiament ara serà treure al president de Bolsonaro del poder i després acabar amb la ideologia bolsonarista en l’estructura estatal. Ella reconeix que el resultat de la primera ronda va ser un esglai i va revelar que part de la població va fer una votació avergonyida en l’actual president, el que va permetre la segona ronda.
Però Dantas és optimista i no creu que la meitat de la població brasilera sigui d’extrema dreta. Per a ella, la classe treballadora i la classe mitjana recuperaran els drets humans, econòmics i civils, perduts en els últims quatre anys. La parlamentària també va recordar la importància de l’antifeixisme internacional, sempre present en la lluita en contra del creixement del feixisme en termes mundials.
El partit d’esquerra més gran d’Amèrica Llatina – Heike Weege, representant del nucli del Partit dos Trabalhadores (PT) de Barcelona, va recordar que el PT, el partit d’esquerres més gran d’Amèrica Llatina, es va formar a partir de diversos nuclis base, que gradualment va donar pas als directoris municipals i estatals al Brasil. A l’estranger, són espais en completa ebullició. “Aquí a Europa, pràcticament en tots els països tenim espais com aquest”, assenyala. “El nostre nucli és una part orgànica del PT, tenim dret a veu i votar en les internes. El nostre paper és ser present en les lluites locals i representar les pautes del nostre partit a tot arreu”, va dir.
La Petista va assenyalar que el PT representa la classe treballadora del camp, del bosc i de la ciutat, homes i dones, LGBTQ+, descendents africans, descendents dels pobles originaris, perifèrics, estudiants i acadèmics i artistes de totes les edats i creences. “El propòsit del PT segueix el mateix de fa 40 anys: la lluita per la sobirania dels pobles, la fi de les desigualtats socials, l’accés a l’educació i la salut, les garanties d’un treball decent, l’eradicació de la miseria, del masclisme, del racisme, de la LGBTQfobia, del classime. La nostra lluita diària és garantir aquesta diversitat que ens suma, contra una falsa igualtat que només ens divideix”, va puntuar.
Weege va recordar que el Brasil s’enfronta problemes per raó de la seva dimensió continental i que encara té reflexos de la invasió portuguesa, que va ocórrer fa més de 500 anys, i dels més de 300 anys d’esclavitud dels afrodescendentes, a més d’una classe dominant que ho fa tot per a continuar garantint el seu espai en el poder . “I és la classe dominant la que s’enforteix cada vegada més en les idees d’eugenèsia, classistes i racistes disfressades de pseudo llibertat, en favor del políticament correcte o de l’amenaça del “comunisme “.
L’aposta sobre l’ús massiu de les notícies falses en les xarxes socials ha contribuït als interessos d’aquesta classe dominant i ha constituït condicions per al cop que va treure la president Dilma del seu lloc en 2016, i que va portar a l’expresident Lula a la presó en 2018. “Aquesta situació també va contribuir a l’exili de companys com Jean Willis, Debora Diniz i Marcia Tiburi, entre molts altres que van veure la seva integritat amenaçada i es van veure obligats a abandonar el Brasil a la recerca de construir una nova vida en un lloc on l’esquerra no es considera com una amenaça constant”, va dir.
El trípode notícies falses, vehicles de comunicacions parcials i esglésies va ser una altra arma de la classe dominant, segons la Petista. Això va contribuir amb l’alienació de la gent i la propagació de l’odi. “L’ascens de l’extrema dreta és notori i perillós per si mateix, és una bomba per al món. Hem sentit desde el cop, l’augment de la violència contra els militants d’esquerres que, en alguns casos, va culminar amb el seu assassinat, com el mestre de capoeira Moa i la regidor Marielle Franco, persones fonamentals i insubstituïbles”, va dir.
Heike recorda el mal del govern actual que va agreujar qüestions com la violència contra els pobles de la selva, la desforestació desenfrenada i el robatori de terres, així com l’augment de la misèria i de l’aporofobia (rebuig als pobres). També va haver-hi l’abandó massiu de joves d’escoles i universitats a causa de les retallades d’incentius de l’educació, a més de l’augment de les morts i arrestos de la població negra. Sense esmentar l’última pèrdua al Brasil, les gairebé 1 milió de morts a causa de la mala gestió del Covid.
“Vam poder sentir de prop el feixisme camuflat de Família i Déu. I ja no tolerarem a un líder de la nació que diu que ‘sent un clima’ amb adolescents en vulnerabilitat social. I que també coqueteja amb els militars”, va dir. “En 16 anys de la gestió del PT, el nostre país traspuava esperança i optimisme. Per descomptat, encara hi havia molt per fer, però almenys havíem començat i bé. Finalment estàvem convertint al nostre país en un lloc acollidor i fort. Per aquesta raó la victòria de Lula és tan urgent i necessària “, diu. “El triomf de Lula representa un impacte positiu no sols per al Brasil, sinó per a l’Amèrica Llatina i el món! La victòria de l’esquerra contra el feixisme serà un gran pas per a garantir que el nostre país prengui el seu propi lloc de parlar”, va concloure.
—
Katja Polisseni
Jornalista – MTB – 05211JP
+34 671 21 05 44